Plan Uw afspraak :

AutoBandenAirco serviceAPK keuringonderhoud auto

Wetenswaardigheden waarmee u de motor in een perfecte conditie houdt.

Olie verversen is een belangrijk aspect van het onderhoud aan uw auto. Alleen wanneer uw auto regelmatig goed wordt onderhouden, blijft uw auto in staat om de prestaties te leveren waarvoor hij is ontworpen. Daarom is er een onderhoudsschema voor uw auto opgesteld waarin het verversen van de olie, de juiste oliesoorten en het vervangen van het oliefilter verreweg de belangrijkste plaats innemen.
Op deze pagina leest u dan ook alles over de eigenschappen van olie, de smering, het oliepeil en bijvoorbeeld over de werking van het oliefilter. Die informatie maakt dan ook duidelijk hoe belangrijk het is om het onderhoudsschema, dat specifiek voor uw auto is opgesteld, nauwkeurig te volgen. En mocht u na het lezen van deze pagina nog vragen hebben of meer willen weten dan zijn wij vanzelfsprekend graag bereid om u verder te informeren.

Wilt U weten welke motorolie in uw auto hoort ? klik dan hier

Wilt U het oliepijl laten controleren van UW auto ? dat kan altijd GRATIS en ZONDER AFSPRAAK bij ons !

Wilt u een afspraak maken voor het verversen van Uw motorolie ? bel dan 045-5441835 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De smering.

De belangrijkste factor voor de levensduur en de prestaties van de motor is de smering ervan. De juiste olie en een optimale smering zorgen ervoor dat de motor goed kan functioneren, continu topprestaties kan leveren, langer meegaat en in een perfecte conditie blijft. Daarom is het belangrijk om een goede motorolie te gebruiken.
Olie heeft 7 belangrijke functies: • vermindering van wrijving • beperking van slijtage van de bewegende onderdelen • koeling van de motor • het schoonhouden van het oliecircuit • het garanderen van een goede afdichting tussen de cilinderwand en de zuiger • bescherming tegen corrosie • het bewerkstelligen van een goede werking van alle bewegende delen bij elke bedrijfstemperatuur.

De samenstelling van olie.

De olie die voor motoren wordt gebruikt, bestaat uit een basisolie met diverse toevoegingen. Enkele voorbeelden van basisolie: • minerale olie, die uit ruwe aardolie wordt gewonnen • synthetische olie, gewonnen uit een chemisch of petrochemisch procédé • semi-synthetische olie, een combinatie van de voorgaande componenten
Olie op een synthetische of semi-synthetische basis zorgt voor een betere weerstand bij sterke temperatuurwisselingen, waarbij de verschillen in vloeibaarheid (viscositeit) worden verminderd. Toevoegingen zorgen ervoor dat de olie “sterker” wordt of geven de olie extra eigenschappen mee. Dit zijn bijvoorbeeld: • vermindering van slijtage • vermindering van schuimvorming • vermindering van corrosie • reiniging van de oliekanalen • het “zwevend” houden van vuildeeltjes in de olie, zodat deze niet gaan bezinken of zich vastzetten

De vloeibaarheid (viscositeit) van olie.

Naarmate olie warmer wordt, neemt de vloeibaarheid toe. De olie wordt juist dikker naarmate de temperatuur daalt. De vloeibaarheid van de olie wordt ook wel viscositeit genoemd. De mate van de viscositeit staat vermeld op elke olieverpakking en bestaat uit 2 getallen gescheiden door de letter W. Dit wordt een SAE-specificatie (Society of Automotive Engineers) genoemd; bijvoorbeeld 10W-40. Hoe lager het eerste getal, hoe dunner de olie blijft bij lage temperaturen (en dat maakt het starten van de motor bij kou gemakkelijker): 5W, 10W, 15W (W staat voor Winter). Hoe hoger het tweede getal: 20, 30, 40 of 50, hoe dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (zomer). Deze olie noemen we ‘multigrade’, dit houdt in dat deze zowel voor de zomer als voor de winter geschikt is (10W-40, 20W-50 etc.). Deze aanduiding heeft overigens niets te maken met de kwaliteit van de olie.
Soms kan het nodig zijn om van de geadviseerde SAE-specificatie af te wijken. Bijvoorbeeld in het geval van een extreem hoge of lage buitentemperatuur of van bijzondere gebruiksomstandigheden. In het instructieboekje dat bij uw auto hoort, staat overigens precies aangegeven welke oliesoorten voor uw auto geschikt zijn.

De kwaliteitsnormen voor motorolie.

Voor de kwaliteit van motorolie zijn internationale kwaliteitsnormen vastgesteld. Zo zijn er de Amerikaanse API-normen en de Europese ACEA-normen (Association des Constructeurs Européens Automobiles). Deze associatie, waarvan ook Automobiles Peugeot deel uitmaakt, heeft in 1996 een normering geïntroduceerd, waarmee de kwaliteit van motoroliën wordt aangegeven aan de hand van een codering. Deze codering bestaat uit een letter, een cijfer en een jaartal. Bijvoorbeeld ACEA B3-96. De letter geeft aan om welke categorie motoren het gaat. In dit geval B: dieselmotoren in personen-of bestelauto’s. A staat voor benzinemotoren en C voor dieselmotoren in bedrijfswagens. Het cijfer 1, 2 of 3 ná de letter geeft de testcategorie aan. Daarbij staat de 3 voor de hoogste kwaliteit. Tenslotte de laatste 2 cijfers, in dit geval 96, staan voor het jaar waarin de normen werden vastgelegd. Deze ACAE-specificatie staat op elke verpakking vermeld.
Auto fabrikanten onderwerpen de verschillende olieproducten ook zélf nog eens aan zeer strenge laboratoriumtesten, voordat ze in de instructieboekjes worden vermeld. We adviseren u dan ook om uitsluitend de kwaliteiten te gebruiken die fabrikant aangeeft.

Het oliepeil.

Sommige auto’s beschikken over een automatische controle van het oliepeil door middel van een lampje of meter op het dashboard (de controle heeft even tijd nodig vóórdat u de contactsleutel verder doordraait). Bij auto’s die daar niet mee zijn uitgerust, moet het olieniveau handmatig worden gecontroleerd. Het juiste niveau is tussen het minimum- en het maximumstreepje op de peilstok. Wij raden u aan om het oliepeil regelmatig (elke 1.000 km) te controleren. Doe dit altijd vóór een koude start en zorg ervoor dat de auto vlak (horizontaal) staat. Ook is het aan te bevelen om het oliepeil te controleren voordat u een grote rit gaat maken. Rijdt u vooral nooit door met een oliepeil dat lager is dan het minimumstreepje.

Verbruikt uw motor olie?

Dat doet elke motor. Maximaal een halve liter olie op 1.000 km is normaal (volgens de normen van Automobiles Peugeot). Een bovenmatig verbruik wijst erop dat de motor niet op de juiste manier functioneert. En dat kan uiteraard diverse oorzaken hebben: • door verkeerde olie: de olie is te vloeibaar of verouderd • door de mechanische staat van de motor • door de weersomstandigheden • door een mengsel van verschillende oliesoorten of oliemerken • door het rijgedrag van de bestuurder
Tip: vraag uw Erkend Reparateur een flacon reserve-olie van dezelfde oliesoort en -merk zodat u tussentijds kunt bijvullen. Bij abnormaal verbruik spreekt het voor zich dat u er goed aan doet om onmiddellijk uw Erkend Reparateur te raadplegen.

Het oliefilter.

Olie vervuilt door verbrandingsresten, slijtage en stofjes. Daarom is in het oliecircuit een filter opgenomen dat alle ongerechtigheden groter dan 10 micron uit de olie houdt zodat de olie schoon bij de bewegende delen komt. Voor een goede werking dient het oliefilter regelmatig te worden vervangen. Het oliefilter zit aan de buitenzijde van de motor gemonteerd en zorgt zodoende ook voor koeling van de olie. Door het filteren en koelen wordt de inwendige slijtage van de motor tot een minimum beperkt.

Waarom is olie verversen zo belangrijk?

Het oliefilter vangt al het zweefvuil op dat in de olie komt, toch moet de olie van tijd tot tijd worden vervangen. Olie heeft een aantal eigenschappen die door het gebruik worden aangetast. Vooral de vloeibaarheid en de slijtagebeperkende eigenschappen zijn gevoelig voor invloeden als sterk wisselende temperaturen, verbrandingsgassen, verdunning door brandstof en roet of vocht. Vooral bij het veelvuldig rijden van korte ritten zal de olie sneller in kwaliteit achteruit gaan.

Wanneer olie verversen en oliefilter vervangen?

Door meer verfijnde fabricagetechnieken en door het gebruik van steeds verbeterde materialen krijgen motoren een langere levensduur. Ook de motorolie zelf wordt continu verbeterd. Daarnaast krijgen de filters een steeds groter filtrerend oppervlak, waardoor de verversingsintervallen ook groter kunnen worden. Bij de nieuwe generatie Peugeot automobielen (vanaf modeljaar 1999) wordt het oliefilter gelijk met de motorolie vervangen, de interval is beduidend langer dan die van auto’s die eerder geproduceerd werden.
Voor eerder geproduceerde auto’s geldt deze verlengde interval absoluut niet!
In het onderhoudsboekje dat bij uw auto hoort staat precies aangegeven welke interval u dient aan te houden. Volg dit schema nauwgezet; het is van groot belang voor de levensduur van de motor. Raadpleeg bij twijfel uw Erkend Bovag Reparateur.

Een paar belangrijke redenen om voor uw Erkend Bovag Reparateur te kiezen.

In de auto van nu worden veel nieuwe technologieën gebruikt en veel elektronica toegepast. Dit stelt dus hoge eisen aan uw Erkend Reparateur. Die moet namelijk over specifieke kennis en ervaring beschikken, in het bezit zijn van speciale diagnose-apparatuur en gereedschap, deel uitmaken van een organisatie voor optimale serviceverlening en continu worden voorzien van de meest up-to-date informatie. Uw Erkend Reparateur voldoet aan al deze eisen, werkt volgens strenge normen en kan dus kostenbesparend voor u werken. Ook ontvangt u van uw Erkend Reparateur 3 maanden garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Zowel op de materialen als op het arbeidsloon (uitgezonderd natuurlijk normale slijtage)

Inschrijven Nieuwsbrief

Registreert u zich aub eerst op de site voordat u zich kunt inschrijven voor de lijst.
Nog geen account? Registreer

Joomla Extensions powered by Joobi

“Onderhoud

Openingstijden Autodrome Grassère :

Wij zijn gesloten
Autodrome Grassere Autobedrijf verkoop en reparatie van auto's https://www.google.nl/maps/place/Autodrome+Grassere/@50.8175389,5.978607,712m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x47c097aa9d9b93c5:0xb0191e7cf2e48bba!2sAutodrome+Grassere!8m2!3d50.8175355!4d5.9807957!3m4!1s0x47c097aa9d9b93c5:0xb0191e7cf2e48bba!8m2!3d50.8175355!4d5.9807957
Baneheiderweg 49 6351JP Bocholtz Limburg Nederland
+31455441835 info@grassere.nl images/stories/PICS/Autodromelogo/grassere-80-jaar.png
donderdag
22-04-2021
07:30 - 18:00
vrijdag
23-04-2021
07:30 - 18:00
zaterdag
24-04-2021
08:30 - 16:00
zondag
25-04-2021
GESLOTEN
maandag
26-04-2021
07:30 - 18:00
dinsdag
27-04-2021
GESLOTEN
woensdag
28-04-2021
07:30 - 18:00
 logo liggend hetautoservice    BOVAGlogo
Copyright (c) Autodrome Grassère 2020. All rights reserved.

Disclaimer : Ondanks de zorg die door ons aan de correcte invoer van de gegevens van de aangeboden occasions en de gegevens van nieuwe auto's, merken, types, nieuws etc. besteed wordt, kunnen wij niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk gehouden worden voor eventuele fouten, omissies, onvolkomenheden in de gegevens. Bezoekers en/of gebruikers van onze site kunnen op geen enkele wijze rechten ontlenen aan de door ons aangeboden informatie en prijzen, of de gevolgen van eventuele via de informatie ontstane transacties. Wij zijn een PCA dealer en maken geen deel uit van het officiële Peugeot netwerk.