Als u uw voertuig voor langere tijd niet gebruikt, dan bent u nog wel verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig (WA-verzekering, geldige APK (indien van toepassing) en motorrijtuigenbelasting). Kunt of wilt u dat niet, dan kunt u deze verplichtingen stopzetten. Dit heet schorsen. Als u de verplichtingen niet stopzet, bestaat de mogelijkheid dat u een of meerdere boetes krijgt.

In dit artikel leest u hoe u uw kenteken bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of een RDW-balie kunt schorsen en wat het kost. U kunt de schorsing ook gemakkelijk en snel online regelen. Lees hiervoor het artikel: Voertuig tijdelijk niet gebruiken; schorsen online.

Schorsen duurt een jaar

Een schorsing duurt maximaal 1 jaar en geldt vanaf de datum dat u de schorsing aanmeldt tot en met dezelfde datum een jaar later. Bijvoorbeeld van 10 december 2014 tot en met 10 december 2015. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af.

Schorsen regelen

Als u de schorsing niet online wilt regelen, ga dan naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Daar betaalt u ter plekke de kosten voor de schorsing. Een overzicht van de kosten per voertuigsoort vindt u onderaan dit artikel. 

Het regelen van een schorsing bij een kentekenloket of RDW-balie gaat als volgt:

 • U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie.
 • U neemt de benodigde documenten mee  (zie onder documenten die u moet meenemen).
 • U betaalt de kosten.
 • In het kentekenregister wordt nu vermeld dat het voertuig geschorst is.
 • U ontvangt van de medewerker een transactieverslag.

Heeft u geschorst met het papieren kentekenbewijs dan ontvangt u een transactieverslag met einddatum van de schorsing.  U moet het papieren kentekenbewijs bewaren. Dit blijft geldig, u ontvangt hiervoor geen nieuwe. Het papieren kentekenbewijs zal ook niet meer ontwaard worden bij het kentekenloket.

Heeft u geschorst met een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel  kentekencard genoemd) dan ontvangt u het transactieverslag met einddatum van de schorsing met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. U ontvangt per post het tweede deel (met 5 cijfers). Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren (de oude tenaamstellingscode kunt u vernietigen). Uw kentekencard is vanaf dat moment weer geldig. Let op! U ontvangt het tweede deel van de tenaamstellingscode op het adres waar u staat ingeschreven bij de gemeente.

Belangrijk

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt. 

Documenten die u moet meenemen

 • het Tenaamstellingsbewijs;
 • het Overschrijvingsbewijs;
 • een origineel geldig legitimatiebewijs;
  óf
 • de kentekencard
 • de tenaamstellingscode
 • een origineel geldig legitimatiebewijs


Iemand anders regelt de schorsing voor u

Kunt u zelf niet naar het kentekenloket of RDW-balie gaan, dan mag ook iemand anders de schorsing voor u regelen. Zorgt u ervoor dat die persoon de juiste documenten van u meekrijgt. Degene die bij het kentekenloket komt moet minimaal 18 jaar (16 jaar bij brom/snorfiets) zijn. Hij moet zijn eigen geldige legitimatie tonen, uw legitimatiebewijs hoeft niet mee. Verder kan de persoon handelen zoals hierboven is beschreven en moet hij de na de schorsing de gekregen documenten aan u overhandigen.
 

Belangrijk

 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de site van de Belastingdienst.
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • Als u een schorsing vóór de einddatum opheft en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na begin van de eerste schorsing, dan moet u een hoger schorsingstarief betalen.
 • U mag met een geschorst voertuig voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK laat doen.

Bij het aanvragen van een schorsing wisselt de RDW het papieren kentekenbewijs niet om naar een kentekencard.

Kosten

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten voor een schorsing. Voor personenauto's tot 15 jaar oud en bedrijfsauto's onder de 3500 kg en tot 15 jaar oud, betaalt u het 'normaal tarief'. Voor alle andere voertuigen betaalt u het 'laag tarief' (met uitzondering van brom- en snorfietsen). Het verlengen van een schorsing valt onder het 'laag tarief'. Aan het opheffen van een schorsing zijn geen kosten verbonden.

Vaker schorsen binnen een jaar

Schorst u een voertuig tot 15 jaar oud, binnen 1 jaar na het begin van de vorige schorsing, dan betaalt u de hoogste kosten (schorsen binnen een jaar na ingangsdatum laatste schorsing). Het hoge tarief geldt niet voor brom- en snorfietsen.
 
Aanmelden schorsing normaal tarief RDW € 73,00
Aanmelden schorsing laag tarief RDW € 24,00
Aanmelden schorsing Brom- snorfiets RDW € 11,00
Aanmelden schorsing hoog tarief RDW € 120,00

Inschrijven Nieuwsbrief

Registreert u zich aub eerst op de site voordat u zich kunt inschrijven voor de lijst.
Nog geen account? Registreer

Joomla Extensions powered by Joobi

“Onderhoud

Openingstijden Autodrome Grassère :

Wij zijn gesloten
Autodrome Grassere Autobedrijf verkoop en reparatie van auto's https://www.google.nl/maps/place/Autodrome+Grassere/@50.8175389,5.978607,712m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x47c097aa9d9b93c5:0xb0191e7cf2e48bba!2sAutodrome+Grassere!8m2!3d50.8175355!4d5.9807957!3m4!1s0x47c097aa9d9b93c5:0xb0191e7cf2e48bba!8m2!3d50.8175355!4d5.9807957
Baneheiderweg 49 6351JP Bocholtz Limburg Nederland
+31455441835 info@grassere.nl images/stories/PICS/Autodromelogo/grassere-80-jaar.png
donderdag
22-04-2021
07:30 - 18:00
vrijdag
23-04-2021
07:30 - 18:00
zaterdag
24-04-2021
08:30 - 16:00
zondag
25-04-2021
GESLOTEN
maandag
26-04-2021
07:30 - 18:00
dinsdag
27-04-2021
GESLOTEN
woensdag
28-04-2021
07:30 - 18:00
 logo liggend hetautoservice    BOVAGlogo
Copyright (c) Autodrome Grassère 2020. All rights reserved.

Disclaimer : Ondanks de zorg die door ons aan de correcte invoer van de gegevens van de aangeboden occasions en de gegevens van nieuwe auto's, merken, types, nieuws etc. besteed wordt, kunnen wij niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk gehouden worden voor eventuele fouten, omissies, onvolkomenheden in de gegevens. Bezoekers en/of gebruikers van onze site kunnen op geen enkele wijze rechten ontlenen aan de door ons aangeboden informatie en prijzen, of de gevolgen van eventuele via de informatie ontstane transacties. Wij zijn een PCA dealer en maken geen deel uit van het officiële Peugeot netwerk.