Als u uw voertuig verkoopt, moet u er voor zorgen dat de koper het voertuig op zijn naam overschrijft. Gebeurt dat niet, dan blijft u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig. Als u een bekeuring krijgt, moet u deze betalen. Hier kunt u lezen wat u moet doen om dit te voorkomen.
U kunt het voertuig verkopen aan een particulier of rechtspersoon (B.V., N.V., V.O.F.) of aan een RDW erkend bedrijf.
Voertuig verkopen aan een particulier of rechtspersoon
U neemt de volgende stappen:
- U vraagt de koper om de overschrijving te regelen bij een kentekenloket of RDW-balie. U kunt eventueel zelf mee gaan, maar dat hoeft niet.
- U geeft de koper de documenten die hij nodig heeft om het voertuig op zijn naam te laten zetten (zie onder ‘documenten die u aan de koper moet geven om het voertuig op naam te zetten').
- De koper krijgt van de medewerker een bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs.
- U vraagt de koper om het vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat het voertuig niet meer van u is.
- Als u dit bewijs heeft gekregen, geeft u de koper:
als u in het bezit bent van het papieren kentekenbewijs:
- het Voertuigbewijs, het APK-keuringsrapport en het voertuig
als u in het bezit bent van het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel
kentekencard genoemd):
- het APK-keuringsrapport en het voertuig
Voorwaarden
- U moet het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode in uw bezit hebben, anders kan de koper het voertuig niet op zijn naam zetten. Als u het kentekenbewijs (of deel ervan) kwijt bent, dan moet u eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
- De koper is minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt verkopen)
- De koper woont in Nederland en is bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont de koper in het buitenland dan kan overschrijven niet bij een kentekenloket. U moet dan met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW–balie gaan om het voertuig voor uitvoer aan te melden.
Documenten die u aan de koper moet geven om het voertuig op naam te zetten:
- het Tenaamstellingsbewijs
- het Overschrijvingsbewijs
óf - de kentekencard
- de tenaamstellingscodes