Als u een voertuig heeft gekocht, dan moet u als nieuwe eigenaar het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Hoe u de overschrijving kunt regelen, hangt af van of u een voertuig koopt van een particulier, een rechtspersoon of van een door de RDW erkend bedrijf. In dit artikel leest u hoe u de overschrijving kunt regelen.

Voertuig op naam zetten 

U kunt het kenteken laten overschrijven bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer of Veendam).

 

Overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie 

U neemt de volgende stappen:

 1. U vraagt de verkoper van het voertuig:
   - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en  
     het Overschrijvingsbewijs óf
   - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) met de tenaamstellingscode 
 2. U neemt de documenten die u nodig heeft mee naar het kentekenloket of RDW-balie. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
 3. De medewerker zet het voertuig op uw naam en geeft u - als alles in orde is - een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft als u bijvoorbeeld uw voertuig wilt verkopen. De code bestaat totaal uit 9 cijfers. Het tweede deel met 5 cijfers ontvangt u van de RDW samen met de nieuwe kentekencard. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren.

  Tip: Omdat de tenaamstellingscode vaak afgedrukt wordt op een soort kassabon, is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode goed te bewaren. Zie de afbeelding hieronder. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren. 
 4. U krijgt van de medewerker ook een bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs geeft u aan de verkoper zodat hij kan aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig.
 5. Vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig.
 6. De RDW stuurt u de volgende werkdag de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Hieronder ziet u een voorbeeld van de bon die u krijgt bij het kentekenloket. Het eerste deel van de tenaamstellingscode is rood omrand.

TenaamstellingsverslagVoorwaarden

 • hU moet het kenteken zelf op uw naam of uw bedrijfsnaam laten overschrijven. Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, kunt u eventueel iemand machtigen dit voor u te doen. 
 • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer op uw naam wilt overschrijven).
 • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).


Documenten die u moet meenemen

 • Het Tenaamstellingsbewijs;
 • Het Overschrijvingsbewijs;
 • Een geldig legitimatiebewijs 

  óf
 • De kentekencard;
 • De tenaamstellingscode;
 • Een geldig legitimatiebewijs. 


Belangrijk

Als de verkoper (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is dan moet de verkoper voordat hij het voertuig aan u kan verkopen eerst een vervangend kentekenbewijs bij de RDW aanvragen of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. 

Controleren documentnummer 

Heeft het voertuig dat u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de online dienst ‘Controleren documentnummer’ gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij een voertuig is. Via de online dienst ‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen. Hiervoor klikt u op een van knoppen rechts op deze pagina. 
 

Kosten  

 
Tenaamstelling € 10,75 ( 2021 )

Voertuig kopen bij een voertuigbedrijf

Als u een voertuig koopt uit de bedrijfsvoorraad van een voertuigbedrijf, dan kunt u het voertuig daar op uw naam laten zetten als dit bedrijf erkend is door de RDW met de zogenoemde bevoegdheid Tenaamstellen voertuigbedrijven. Of een bedrijf erkend is, kunt u zien aan het volgende RDW-erkenningsschild of – de sticker: 

logo kentekenloket.nlEen bedrijf met alleen de erkenning Bedrijfsvoorraad zet het kenteken voor u op uw naam via een kentekenloket. Daarvoor moet u een machtiging tekenen die het erkende bedrijf invult en afdrukt voor u. U kunt ook zelf naar een kentekenloket gaan. In dat geval krijgt u van de verkoper een zogenoemd tijdelijk documentnummer en een tenaamstellingscode mee.

Een bedrijf met ook de RDW-bevoegdheid Tenaamstelling voertuigbedrijven kan zelf de tenaamstelling regelen en geeft u - als alles in orde is - een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie. Hierin staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft als u  bijvoorbeeld uw voertuig wilt verkopen. De code bestaat totaal uit 9 cijfers.   

De medewerker van het bedrijf vraagt u vooraf een digitale machtiging te tekenen. Hiermee geeft u het bedrijf toestemming om het voertuig op uw naam te zetten.

U kunt ook zelf naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie gaan. U krijgt van het voertuigbedrijf in dat geval een zogenoemd tijdelijk documentnummer en een tenaamstellingscode mee. Ook bij die loketten krijgt u - als alles in orde is - een tenaamstellingsverslag met de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode mee.

De RDW stuurt u de volgende werkdag het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) en het tweede deel van de tenaamstellingscode (5 cijfers). 

Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.

 

Belangrijk

Als de verkoper (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet de verkoper voordat hij het voertuig aan u kan verkopen eerst een vervangend kentekenbewijs en/of een tenaamstellingscode bij de RDW aanvragen.  

Kosten

 
Kentekencard en Tenaamstellingscode € 36,50
Vervangende tenaamstellingscode € 1,00

Controleren documentnummer en tenaamstellingscode

Heeft het voertuig dat u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de online dienst ‘Controleren documentnummer’ gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij een voertuig is. Via de online dienst ‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen. Klik op de knop 'Controleren documentnummer' of op 'Controleren documentnummer-tenaamstellingscode' rechts op de pagina om naar betreffende dienst te gaan. 
 

De weg op zonder kentekencard

Heeft u het voertuig op naam gezet, maar de kentekencard nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig de kentekencard kunnen tonen. 
Let op: Zonder kentekencard mag u niet met uw voertuig de weg op in het buitenland.
 
 

Meer informatie

Inschrijven Nieuwsbrief

Registreert u zich aub eerst op de site voordat u zich kunt inschrijven voor de lijst.
Nog geen account? Registreer

Joomla Extensions powered by Joobi

“Onderhoud

Openingstijden Autodrome Grassère :

Wij zijn gesloten
Autodrome Grassere Autobedrijf verkoop en reparatie van auto's https://www.google.nl/maps/place/Autodrome+Grassere/@50.8175389,5.978607,712m/data=!3m1!1e3!4m12!1m6!3m5!1s0x47c097aa9d9b93c5:0xb0191e7cf2e48bba!2sAutodrome+Grassere!8m2!3d50.8175355!4d5.9807957!3m4!1s0x47c097aa9d9b93c5:0xb0191e7cf2e48bba!8m2!3d50.8175355!4d5.9807957
Baneheiderweg 49 6351JP Bocholtz Limburg Nederland
+31455441835 info@grassere.nl images/stories/PICS/Autodromelogo/grassere-80-jaar.png
donderdag
22-04-2021
07:30 - 18:00
vrijdag
23-04-2021
07:30 - 18:00
zaterdag
24-04-2021
08:30 - 16:00
zondag
25-04-2021
GESLOTEN
maandag
26-04-2021
07:30 - 18:00
dinsdag
27-04-2021
GESLOTEN
woensdag
28-04-2021
07:30 - 18:00
 logo liggend hetautoservice    BOVAGlogo
Copyright (c) Autodrome Grassère 2020. All rights reserved.

Disclaimer : Ondanks de zorg die door ons aan de correcte invoer van de gegevens van de aangeboden occasions en de gegevens van nieuwe auto's, merken, types, nieuws etc. besteed wordt, kunnen wij niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk gehouden worden voor eventuele fouten, omissies, onvolkomenheden in de gegevens. Bezoekers en/of gebruikers van onze site kunnen op geen enkele wijze rechten ontlenen aan de door ons aangeboden informatie en prijzen, of de gevolgen van eventuele via de informatie ontstane transacties. Wij zijn een PCA dealer en maken geen deel uit van het officiële Peugeot netwerk.